De ontmoetingsplek en kennisbank voor en door golfclubmanagers

Leden aan het woord

Interview met Taco Faber van Haarlemmermeersche Golfclub

Hi Taco, leuk dat we je wat vragen mogen stellen over jou en je werk op de Haarlemmermeersche Golfclub. We zijn benieuwd hoe je in de golfwereld terecht bent gekomen?
Ik raakte zo'n 20 jaar geleden geïnteresseerd in golf dankzij een goede vriend, nadat ik gestopt was met windsurfen. Vanaf mijn jeugd heb ik aan windsurfen gedaan en ben ik later fanatiek wedstrijden gaan surfen op Europees niveau. Nadat ik mijn GVB haalde, was ik lange tijd actief als recreatieve golfer. Mijn kinderen zijn ook gaan golfen, en mijn oudste zoon bleek talentvol te zijn. Hij kwam uiteindelijk in het NL-team van de NGF terecht, waardoor ik veranderde in een golfvader en taxichauffeur zonder veel tijd om zelf te golfen.

Een aantal van de collega’s hebben je zien golfen bij de BE-NL wedstrijd. Daar zat je met een Nederlander en twee Belgen in het team. Heb je nog nieuwe inzichten of iets anders geleerd van onze Belgische collega’s?
De ontmoeting met mijn twee Belgische collega's was erg prettig en het gaf me een interessant perspectief op hoe zij het vak beleven en uitoefenen. Samen met Evelien Collart (NL), Nienke Vink (B) en Piet Vandenbussche (B) vormden we een leuke flight. Tijdens de rondes hebben we verschillende aspecten en ideeën besproken met betrekking tot het managen van een golfbaan/club. En het belangrijkste van alles, we hebben enorm veel plezier gehad op de prachtige en uitdagende golfbaan Stippelberg!


Hoe ben je dan terecht gekomen bij de Haarlemmermeersche Golfclub?
Vanwege de ontwikkeling van mijn zoon besloten we over te stappen naar een andere golfbaan en zo kwamen we bij de Haarlemmermeersche Golfclub (HGC) terecht. Na een aantal jaren lidmaatschap was er een vacature voor de functie van manager bij HGC. Ik heb de kans gegrepen, de nodige sollicitatierondes doorlopen en ben uiteindelijk aan de slag gegaan. Het is boeiende carrièreswitch vanuit mijn achtergrond in marketing en communicatie.

Waarom zouden mensen echt een moeten komen golfen op jouw club?
Er zijn verschillende positieve aspecten die ik kan noemen, maar het draait vooral om het totaalplaatje. Het is de combinatie van onze golfbaan, horeca en faciliteiten die onze club zo aantrekkelijk maken.

Als je iets mag meegeven aan je collega’s, wat zou dat dan zijn?
Ga vooral zo door! Ik ben er trots op als ik zie hoe golfbaanmanagers met elkaar omgaan, elkaar bijstaan en informatie uitwisselen. Het kennis delen en vragen durven stellen is ontzettend waardevol.

Wat hoop je voor de toekomst van de golfwereld?
Ik heb een positieve kijk op de toekomst van de golfsport en de golfwereld. Het zou geweldig zijn als we meer openheid kunnen creëren warbij iedereen welkom is. Ik ben optimistisch gestemd.

Interview met Hedwig Wassing van Prise d'Eau

Hi Hedwig, leuk dat je aan het interview meedoet. We zijn benieuwd hoe je in de golfwereld terecht bent gekomen? In 2001 heb ik op de Haarlemmermeersche Golfclub mijn GVB gehaald en toen zijn Cinette en ik daar lid geworden.

Leuk, je golft zelf ook! Hoe ben je dan terecht gekomen bij Prise d’Eau?  In 2008 verhuisden we naar Tilburg en werden we lid bij Prise d’Eau en dat zijn we nog steeds. Door actief te zijn in de Golfclub kreeg ik meer zicht op het reilen en zeilen van een golfbaan. Toen de directiepositie daar eind 2019 vrij kwam, heb ik mijn vinger opgestoken en vervolgens heeft het de RvC behaagd om mij aan te stellen als nieuwe directeur. Ik hoefde me aan de meeste mensen niet meer voor te stellen.

Wat maakt jouw club, Prise d’Eau, zo bijzonder?  Golfclub Prise d’Eau en Prise d’Eau Golfbaan BV zijn twee afzonderlijke entiteiten die samen optrekken om in verbondenheid een aantrekkelijk golfproduct en een continue gezonde exploitatie te realiseren. Dat klinkt erg voorzichtig geformuleerd en het tekent ook een beetje hoe gevoelig de relatie tussen de golfverenigingen en de golfbaanexploitanten vaak is. Dat zal voor veel collega’s herkenbaar zijn. Golf is zoveel meer dan golfclub, golfbaan en golfsport. Dé golfer bestaat niet en mensen hebben een enorme variatie aan motieven om een golfbaan te bezoeken of lid te zijn van een golfclub. De wat oudere traditionele golfer voelt zich thuis bij zijn of haar club/sociëteit; een sociaal netwerk waarin veel vrijwilligerswerk wordt gedaan. De jongere golfer kijkt meer calculerend naar het aanbod, de prijs en het netwerk dat geboden wordt. Daarom vinden wij vernieuwing van het aanbod ook zo belangrijk. Zowel de prestatiegerichte als de recreatieve speler moet zich bij ons thuis 

voelen en een greenfee(pakket) of een lidmaatschap vinden dat aanspreekt. Met ruim 1500 leden in de golfclub, een Par3 club met 220 leden, twee businessclubs met samen 150 leden en zo’n 5000 greenfee spelers per jaar, die ons via Players1st een hoge score geven, lijkt dat aardig te lukken. Ons “Event center” met een Par3 baan, 63 driving range posities, waarvan er 33 met Toptracer zijn uitgerust, en onze Schobbelèr bar met Golflounge013 bieden, naast de 3x 9 holes championship courses en onze Golfacademie, een gevarieerd aanbod aan alle doelgroepen. Met onze Golfgames en Golfgame Nights trekken we mensen aan die anders misschien wel nooit aan golf zouden denken. 

En als je iets mag meegeven aan je collega’s, wat zou dat dan zijn?  Innoveer. Ben pro-actief daarin. Luister goed naar al je klanten maar durf ook dingen te doen die niet meteen populair zijn. Zorg dat je systemen toekomstbestendig zijn, makkelijk te gebruiken door je medewerkers en die de relatie met je vaak veeleisende klanten goed ondersteunt. Golf is een complexe business die vaak zwaar onderschat wordt. Het lijkt een simpel MKB gebeuren, maar de hoge vaste lasten, de soms onzekere inkomsten en de kritische leden geven het een relatief hoog risicoprofiel. Dat vraagt om professioneel management en een stevige ruggengraat. Ik zeg wel een gekscherend: “Ik heb 164 bazen en 1500 adviseurs en die weten het allemaal beter dan ik.” 

Wat hoop je dat er in de toekomst te gebeuren staat voor de golfwereld?  Dat er steeds meer mensen op een golfbaan of golfcenter iets vinden wat hen gelukkig maakt en doet terugkomen in de wetenschap dat dat voor iedereen iets anders kan zijn.

Leden

Cisca Abraham Golfclub Havelte
Jantiene Berg Golf & CC Liemeer
Klaas Boon Westfriese golfclub
Sylvia van den Broek Zaanse Golf Club
Nienke Brosens Golf Wouwse Plantage
Brian de Bruijn Golfpark Wilnis
Ilse Buijs Golf & Country Club Lauswolt
Evelien Collart Golfclub de Dommel
Leonie Corton Rosendaelsche Golfclub 
Dorine Daemen GC Stippelberg
Janine Douwes Noord-Nederlandse G&CC
Fopke Drijfholt Golfclub Landgoed De Compagnie
Peter Duivenvoorde Landgoed & Golfbaan Tespelduijn
Karin Eliens Golfclub Anderstein
Taco Faber Haarlemmermeersche
Geert Fromme De Goese Golf
Robine van Gerwen Golf de Gulbergen
Bas Geurtjens Best Golf
Mart Jan Groenendijk Delfland Golf
Arvid Gustafsson Golfpark Spandersbosch
Mariska Haket Haagse Golfver. Leeuwenbergh
Reinoud van Haare Heijmeijer Goyer Golf & Country Club 
Peter Hemmen Twentsche Golfclub
Harro Hendrikx Kennemer G&CC
Maurice Hermans golf & Country Club Herkenbosch
Ingeborg Hes Golfclub Princenbosch
Marie-Jose Heshusius Golfbaan De Hooge Rotterdamsche 
Anita Hiemstra Golfbaan De Texelse
Bart Homan Golfexpl. De Lage Vuursche
Arnoud de Jager Golfpark De Biltse Duinen
Dennis Jansen Lochemse G&C Club 'De Graafschap' 
Thomas Kahnt Golfclub Kromme Rijn
Paul Kamstra Drentsche Golf en Country Club
Menno Kempff Edense Golfclub Papendal
Joop Kluin De Hoge Dijk
Bob Knaap Rijswijkse Golfclub
Alice Kool Golfpark Wilnis
Susan kool De Kroonprins
Ellen Kroes Drentse Golfclub De Gelpenberg
Pieter Lammerts van Bueren G&CC Winterswijk

Marcel Menger Golfcentrum Noordwijk
Marja Molenaar Golfclub Kleiburg
Anneke den Oude Hilversumsche Golf Club
Jelle Paauw Golfclub Zwolle
Jim Paijens Almeerderhout
Joost Poppe Golf- en Business De Scherpenbergh
Bart Rekers Golfclub Zeegersloot
Renate Roeleveld Golfbaan Sluispolder
Suzanne Rozema De Lage Vuursche
Hanny van de Sande Golfinterim
Martin van der Schans Leeuwarder Golfclub De Groene Ster
Annick Schreuder Golfclub Amsterdam Old Course
Rob Schroen The Mondial
Arnaud Schuurman Schaerweijde golf
Hardy Sevink Keppelse Golfclub
Jart Sluiter Dutch Golf
Milan Smit Golfbaan Dirkshorn
Koen Snoeren De Dorpswaard
Gerrit van Solkema Golfcentrum De Batouwe
Barbara Spijker Golfclub Houtrak
Ellen Stegeman Sallandsche Golfclub 'de Hoek' 
Marko Sterkenburg Kon. Haagsche G&CC
Gerd-Jan Toonen Golfclub Heelsum
Adinda Tromp Utrechtse Golfclub Amelisweerd
Rianet van der Ven The Links Valley
Marieke Verdouw Golfclub De Hoge Kleij
Jacintha Verkerk GC Zeewolde
Jennifer van Vliet Golfbaan De Vlietlanden
Tineke Vogt Veluwse Golf Club
Niek Vreeman Hooge Graven Golfclub Ommen
Hedwig Wassing Prise d'eau Golfbaan
Niels van der Weerd DGC Gelpenberg
Liesbeth van Wijk Golfbaan Rijk van Nunspeet
Bart Winters Golfbaan 't Zelle
Laura van Woensel Utrechtse Golfclub de Pan 
Mike Woltering The Links Valley 
Peter Vrakking (pro) Anderstein